Всі категорії
Додати товар

Латунний кулон-сварґа чотири світи

935 грн
Опис

Латунний кулон Чотири Світи - сварґа, Латунна прикраса ручної роботи.

Сварга є головним графічним символом-оберегом арійських (індоєвропейських) народів, їх «візитною карткою». Вона народилася з протосвастичних меандрів кроманьйонської Борії. 

Найбільше на нашій землі любили цей символ трипільці. Вони протягом двох тисяч років поспіль прикрашали свій ритуальний посуд найрізноманітнішими композиціями. Окремі з них наочно демонструють суть фізичного явища, наприклад, смерчу, технічного рішення — дворядного підшипника або ж принцип зчеплення шестерень, що обертаються в протилежні сторони. Отже, що жага творчості і потяг до прекрасного були властиві нашим далеким пращурам так само, як і сучасним людям. Найпопулярнішими в них були чотири, шести і восьмипроменеві сварги.Це найпоширеніший символ на Трипільській кераміці: «Найбільшою цивілізацією Східної Європи, в рамках якої відбувається виділення свастики в окремий символ, є неолітична культура Трипілля-Кукутені (VI—III тис. до н. е.)» — пише Роман Багдасаров у фундаментальному дослідженні «Свастика: священний символ», 2001, розділ 3.

За слов'янською міфологією Сварог бог вогню, прабог усіх богів, владика світу. Його знамено — хрест-сварга, тобто сонячний диск, від якого відходять в чотири сторони світу рівнобічні промені. Сонечко, як ми знаємо, завжди обертається. Тому на санскриті «су» означає сонячного птаха, а «астика» — видимий рух Сонця навколо Землі. В давнину вважали, що при обертанні сонця його промені відхиляються вправо чи вліво. При цьому фіксуються два сонцестояння — літнє та зимове, а також дві свастики правостороння, що обертається за ходом годинникової стрілки до дня Івана Купала (дня літнього сонцестояння), і лівостороння, що після цього обертається в протилежному напрямку до найкоротшого дня року.

Правостороння свастика символізує перемогу світлих сил над темними, а лівостороння, навпаки, темних над світлими.

З тих далеких часів символ сваргисвастики як щось дуже важливе передавався від однієї археологічної культури до іншої, аж поки не дійшов до нашого часу. В XIX столітті на Україні ним прикрашали все: весільні короваї , гуцульські скрині , вишиванки і, звичайно, писанки . На останніх ми бачимо традиційний індоєвропейський сюжет: зміїночі ввечері ковтають сонцедень, щоб наступного ранку випустити його на волю.

Латунь, лиття, гравірування . 54x42 мм., вага близько 19 г.
Додаткові характеристики:
Матеріал: Латунь
Вид виробу: Кулон
Вид виробу: Підвіска
Колір і відтінок: Золотистий
Тематика: Кругла форма
Призначення: Для жінок
Призначення: Для чоловіків
Призначення: Унісекс

Стан: Новий
Колір:
  • Золотистий
Розмір:
  • Onesize
Продавець
gogodzy
Gogodzy
Супер-продавець
Івано-Франківськ
79% виконаних замовлень
Був

Схожі товари