Nutmeg Мускатний горіх, Джайпхал виробництво Індія 100 грамів.
Nutmeg Мускатний горіх (Джайпхал)
Мускатне дерево (Myristica fragrans) родом із Молукських островів. Сьогодні це
дерево росте в Західній Індії, Індонезії, Малайзії та в Шрі-Ланці. Мускатний
горіх — кісточка плода, схожого на абрикос. Менш відома пряність — мускатний
колір — тонка оболонка, яка покриває кісточку всередині плоду. Після
дозрівання плода, кісточку та присімач, мускатний колір, розділяють. Мускатний
колір просто сушать, а кісточки обробляють вапняним молоком і впродовж
декількох тижнів сушать на решітці над вугіллям, що тліють. Трудомісткий і
тривалий процес вирощування й оброблення привів до того, що мускатний горіх є
однією з найдорожчих прянощів на світовому ринку. Горіх чудово поєднується з
м'ясом, рибою, овочами, молоком, солодкими пряниками, кексами, гарячими
алкогольними напоями, як-от глінтвейн. Вживається мускатний горіх і під час
виготовлення різних видів маринаду, солінь.
Користь для тіла та маска. Усуває головні болі, надає вітрогінну, зв'язувальну
та заспокійливу дію, підсилює статевий потяг. Підвищує апетит, виганяють
глистів. Добре допомагає у разі кашлю, застуди, астми, риніту. Рекомендується
вживати у разі хвороб печінки, скупчення газів у шлунку та кишківнику, нудоти.
Змішайте банан із порошком мускатного горіха, якщо ваш спокій порушує діарея.
У склянку теплого молока додайте? чайної ложки мускатного горіха, випийте
перед сном для позбавлення безсоння. Вживання мускатного горіха треба обмежити
під час вагітності. Застосування пряності в кількості понад 1 чайної ложки
може призвести до блювання та печіння в шлунку!
Збільшує Пітту, зменшує Вату та Капху.
Протипоказання: у великих дозах може викликати печіння в шлунку та блювоту.
Вагітним жінкам рекомендується вживати мускатний горіх у мінімальній
кількості.
Цікаво. У Європі мускатний горіх став популярним з кінця XIX століття.
Вживання цієї пряності стало перевагою найбагатших і найзнатніших. До кінця
XVIII століття ціни на прянощі так підвелися, що більшість жителів
європейських країн не могли дозволити собі й 1 грама. За 100 г мускатного
горіха можна було купити корову та вівцю.
Дуже смачно. Десерт із печених яблук. Нагрійте духовку до 280 градусів.
Вимийте 4 яблука та виріжте серцевину. Помістіть у форму для запікання.
Додайте води, щоб яблука не приголилили. Змішайте 0,5 склянки родзинок з 1 ч.
л. кориці,. ч. л. мускатного горіха та гіркістю подрібнених горіхів. Наповніть
начинкою серцевини яблук і капніть кілька крапель розтопленого вершкового
масла. Накрийте кришкою та випікайте хвилин 40, поки яблука не стануть
м'якими. Смачна, ароматна та дуже корисна страва.
Матеріали з книги "СПКЕЧІЇ. Подорож у Королівство смаку" Навроцька Т.В. Одеса
ТЕС 2011 80 сторінок