Всі категорії
Додати товар

Продавець цієї речі Була На Шафі більше 30 днів тому

Витинанка "гаївка"

650 грн
Опис

Витинанку можливо замовити як з оформленням під скло в багетну раму, так і без оформлення. У даному випадку ціна вказана без оформлення. Розмір 50х50 см
Матеріали - кольоровий дизайнерський картон/Ручне різьблення/авторська техніка
«Скоріше б весна!» - з такої думки розпочалася витинанка «Гаївка». Сірі пейзажі кінця зими аж ніяк не надихають , і негайно треба було привести настрій до ладу, бо була б катастрофа.
Гаївки як і веснянки – це вид старовинних слов’янських обрядових пісень, пов’язаних з початком весни і наближенням весняних польових робіт. Тож гаївки – різновид веснянок. За допомогою веснянок люди передавали свою енергію природі, щоб усе живе навколо прокинулося і знову ожило. Веснянки співаються завжди одночасно з танцями та іграми, які мають закликати весну, тепло й добрий урожай. А от гаївки виконували тільки у час великодніх свят. На Великдень, який переважно припадає квітень місяць, природа вже починає розвиватися і розпускатися. Оскільки до Великодня завжди триває великий піст, тому розваги починаються тільки на свята. Після церковної служби молодь та дітлахи залишаються і починають виконувати гаївки. Традиційно це триває усі 3 дні Великодніх свят. Цікаво, що кожна гаївка є веснянкою, та не кожна веснянка буває гаївкою. На відміну від гаївок, веснянки обіймають цілий цикл весняних пісень, які співаються від Благовіщення і до літа.
Гаївки виникли в далекі, ще язичницькі часи, хоча наразі є невід’ємною частиною християнської культури. Люди раділи приходу весни. Яке ж то щастя пережити люту зиму, з довгими ночами, скрипучими морозами та хуртовинами. Велика радість нарешті вибратися з хатнього запертя до природи, на весняний простір до зелені гаїв і пташиного співу. От тоді й починалися веселі ігри, співи й дівочі хороводи.
У християнських традиціях гаївки відображають радість весни та Воскресіння Христового. У язичницьких – день воскресіння природи був святом зустрічі Гайбога і богині Гаї. В цей день у священних гаях понад річками, де стояли зображення кумирів, яким поклонялися наші предки, молодь співала гаївки. Поруч із зображенням кумирів ставили квіти, рушники та писанки. В дохристиянських гаївках відтворювалися процеси посіву, саджання в землю всякого зела, його росту та збирання урожаю.
Так само, як усі інші, ця витинанка також є оберегом.

Стан: Новий
Колір:
  • Різнокольоровий
Розмір:
  • Onesize
Продавець
sverg...
svergunova.taya
Запоріжжя
Була

Схожі товари

ТОП оголошень

Реклама на Шафі. Як сюди потрапити?